Online Wijnhuis
Image default
Eten en drinken

Hoe lang is wijn houdbaar

Hoe lang is wijn houdbaar

Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je hebt een mooie wijn gekocht of gekregen. Ga je hem dan direct ontkurken en drinken of laat je hem een tijdje staan zodat hij (hopelijk) nog lekkerder wordt? Sommige wijnen hebben tijd nodig om in topconditie te geraken, sommige zelfs een paar jaar!

In wijn zitten van nature conserveringsmiddelen waaronder zuur, alcohol en tannine. Meestal voegt een wijnmaker ook sulfiet toe om voor een langere houdbaarheid. Verschillende wijnen hebben een verschillende houdbaarheid, wisselend van 1 jaar (lichte fruitige witte wijnen) tot wel 100 jaar (de kostbare toppers uit Bordeaux of Bourgogne).

Van alle wijnen die in Nederland verkocht worden is 95% al gewoon op dronk. Er zijn echter wijnen die beter worden als je ze langer bewaart. Vaak zijn dit de wat kostbaardere wijnen met meer power. Men heeft hier vaak te maken met druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Syrah (rood) of Chardonnay, Riesling en Sémillon (wit).

Om je wijn op de correcte wijze te bewaren is er een aantal factoren van belang. Als eerste de temperatuur die in de regel nooit boven de 24 graden en niet onder de 4 mag zijn. = UV licht kan ook slecht zijn voor jouw wijn. Wil je zeker weten dat je wijn niet beschadigd door invloeden van buitenaf, dan is een wijnklimaatkast wellicht een goede optie voor jou.

Er is eigenlijk maar één manier om erachter te komen of je wijn nog goed is: proeven. Is je wijn zuur, of stinkt hij bijvoorbeeld naar nat karton? Waarschijnlijk is hij dan niet meer goed. Soms kan het goed beluchten van een wijn nog helpen om vieze geuren te verwijderen.

Een ontkurkte fles wijn zal meestal nog een aantal dagen goed blijven. Heb je echter een fles rode wijn open op het aanrecht laten staan, dan kan het dat deze na één dag al niet meer lekker is. Er zijn overigens genoeg hulpmiddelen die je helpen bij het langer bewaren van een wijn. Zo is het mogelijk een fles vacuüm te pompen, of met gebruik van argongas de wijn door de kurk heen schenken zonder dat er zuurstof in de fles kan komen!

https://biodivino.nl/