Online Wijnhuis
Image default
Aanbiedingen

Kunststof jaloezieën of aluminium jaloezieën voor de zomer?

Heeft de zomer je woonkamer in een sauna veranderd? De ventilator zal weinig verschil maken als de huizen gebouwd zijn om het huis warm te houden en de neiging hebben warmte vast te houden. Airconditioners werken wel, maar alleen al het denken aan de energierekening bezorgt je hoofdpijn. Waarom niet de ramen wat werk laten doen?

Ramen om de kamer koel te houden

We beseffen het misschien niet, maar de ramen werken heel hard om ons interieur comfortabel te houden. In de zomer laten ramen veel licht en lucht in de kamer binnen, waardoor het er fris en koel aanvoelt. In de winter houden de ramen de elementen buiten en houden ze de warmte binnen. Als ze voorzien zijn van de juiste isolerende jaloezieën, gordijnen, of plisségordijnen, kunnen ramen je energiekosten aanzienlijk verlagen door de zon buiten te houden en warmtetoename te voorkomen.

Werken jaloezieën?

Jaloezieën zijn effectiever in het buiten houden van de warmte dan in het binnenhouden ervan. In tegenstelling tot rolgordijnen en gordijnen, die in gesloten toestand het hele raam bedekken, bieden jaloezieën meer flexibiliteit. De lamellen van de jaloezieën kunnen versteld worden om precies de juiste hoeveelheid licht en lucht door te laten. Je kunt de lamellen ook zo plaatsen dat ze de schittering van de zon verminderen, terwijl de kamer goed geventileerd blijft en overspoeld wordt met natuurlijk licht. In gesloten toestand kan de jaloezie het grootste deel van de lichtstralen die erop vallen terugkaatsen, wat de warmteontwikkeling sterk vermindert.

Aluminium jaloezieën

Als je het budget strak in de hand wilt houden, kies dan voor aluminium jaloezieën. Aluminium jaloezieën zijn kosteneffectief en zijn heel nuttig om de warmte buiten te houden. De zware metalen bouw en textuur van aluminium jaloezieën weerkaatsen de meeste stralen die erop vallen. Dit vermindert de warmtetoename door de zon.

In gesloten toestand vormt het dikke materiaal van aluminium ook een formidabele isolatielaag, zodat je airconditioner veel minder hoeft te werken dan gewoonlijk. Evenzo houden je aluminium jaloezieën in de winter de warmte binnen, zodat je verwarmingssysteem minder belast wordt. Het resultaat zal zichtbaar zijn op je volgende energierekening.

Kunststof jaloezieën

Om de kamer koud te houden zijn kunststof jaloezieën geen geweldige keuze. Ze hebben de neiging zonnestralen te absorberen en de kamer warm te maken. Een goede keuze voor vrieskou, zijn kunststof jaloezieën niet de beste als je kamer veel zon en warmte krijgt.  Kunststof jaloezieën zijn ook van een zachter materiaal gemaakt dan aluminium jloezieën. Daarom zijn ze minder energie-efficiënt in vergelijking met aluminium jaloezieën.

https://www.raamdecoratie.com