Online Wijnhuis
Image default
Eten en drinken

Rose wijn

Rose wijn is niet de typische notie van het is. Het is een “blend” van rode en witte wijn.

De wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, en soms van gemengde en witte wijn. Het is eigenlijk een zeer delicate rode wijn. Het is een gekoelde wijn als een witte wijn.

De kleur van rose wijn komt van de schillen van de blauwe druiven. Aangezien de schillen het pigment bevatten, is er een bron van kleur. Als men de schillen kort laat gisten in wijn, geven ze hun kleur af in de vloeistof. Het is ook mogelijk om de kleur van de schillen te krijgen door ze bijvoorbeeld zachtjes te persen. Dit resulteert meestal in een zachtroze tint.

 

Er zijn ook wijnen met donkerder tinten. Die komen bijvoorbeeld uit Spanje of Portugal. Deze rosé wijnen worden meestal gemaakt van druiven met meer tint in de schil. De wijnmaker kan er ook voor kiezen om zijn wijn in de schillen van de druiven te laten weken om de houdbaarheid te verlengen.

Of de druiven langer persen, zodat er meer kleur door de schillen wordt verwijderd.

 

Zoete of droge rose wijn?

De wijn is gemaakt van blauwe druiven waarvan de schillen kort in het sap van de druiven zijn geweekt. Dat is het resultaat: Een roze wijn.

Het merendeel van de blauwe druiven wordt gebruikt om rosé te maken. Dat zijn nogal wat druivensoorten. Wat krijg je dan? Een verscheidenheid aan smaak en tinten. Maar alle rozensoorten bevatten wel iets zoets. In het kort kunnen we de druiven in twee soorten indelen: zoet en droog.

 

Hoe serveer je rose?

Rose wijn serveer gekoeld tussen 8 en 10 temperaturen. Bewaar uw rozendrank 3 uur in de koelkast voor de perfecte temperatuur. Zorg ervoor dat de rose niet te koud wordt geserveerd omdat de smaak dan verloren gaat.

 

 

https://www.horecagoedkoop.nl/wijn/soort/rose