Online Wijnhuis
Image default
Zakelijk

Vaarbewijs behalen: wat komt daarbij kijken?

Nederland is een waterland, dat is geen geheim. Veel mensen gaan van kinds af aan met hun familie het water op, sommigen ontdekken dat pas op latere leeftijd. Iedereen die eenmaal met een boot(je) het water op geweest is, is echter verkocht: het gevoel van vrijheid, even alles achter je kunnen laten, heerlijk ontspannen met vrienden en familie worden vaak genoemd als de voordelen van varen.

Niet iedereen weet echter hoe snel je al een vaarbewijs nodig hebt om bepaalde boten te mogen besturen. Je vaarbewijs behalen is nog altijd een stuk minder vanzelfsprekend dan je rijbewijs, terwijl het net zo belangrijk is. Zodra je vaartuig langer dan 15 meter is óf sneller dan 20 kilometer per uur kan, is een vaarbewijs verplicht. Met een kleine rubberboot met motor zit je hier al gauw overheen!

Er zijn twee soorten vaarbewijzen te behalen. Met vaarbewijs 1 (ook wel klein vaarbewijs genoemd) mag je op rivieren, kanalen, grachten en kleine meren varen. Met vaarbewijs 2 (ook wel groot vaarbewijs genoemd) mag je ook op de grotere wateren en op zee varen. Veel mensen kiezen voor beide vaarbewijzen behalen, zodat ze overal het water op mogen.

Zonder vaarbewijs (door)varen

Als je zonder vaarbewijs op pad gaat terwijl je er wel een moet hebben, ben je niet verzekerd. Ongeacht of een ongeval aan jou te wijten is of niet: de eventuele schade komt geheel voor eigen rekening. Datzelfde geldt voor ontstaan letsel en daarbij kunnen de vergoedingen in de tonnen lopen.

Daarnaast ben je beperkt in je mogelijkheden, zowel qua boothuur als qua locaties waar je mag gaan varen. Zeker in het buitenland vraagt vrijwel elke bootverhuurder om een vaarbewijs, vaak zelfs om vaarbewijs 2.

Last but not least leer je bij het behalen van je vaarbewijs natuurlijk ook veel dingen die gewoon erg nuttig en belangrijk zijn, waardoor je veiliger en met nog meer plezier van je tochten kunt genieten. Naast kennis over regels en wetten op het water krijg je bijvoorbeeld ook informatie over de werking van het roer en de buitenboordmotor. Uiteraard wordt er stilgestaan bij wat te doen in geval van nood. En voor het groot vaarbewijs is er ook een onderdeel dat ingaat op weerkunde en navigatie.

 

Hoeveel kost een vaarbewijs?

Je vaarbewijs behalen is goed te betalen. Het examen zelf kost € 44,45 voor vaarbewijs 1 en € 52,90 voor vaarbewijs 2. Een eventuele cursus, die niet verplicht is maar die veel mensen wel erg helpt om de eerste keer te slagen, kost rond de 150,-
Zonder cursus moet je nog rekenen op € 20,- voor het boek. Ga je vaarbewijs snel behalen nu het nog geen praktijkexamen heeft, want als je het eenmaal hebt, blijft het levenslang geldig.