Online Wijnhuis
Image default
Bedrijven

Wijn zonder sulfieten en wat zijn nu precies Tannines

Vroeger dacht ik zelf ook dat er wijnen bestonden zonder Sulfieten, maar wat is dat nu eigenlijk..? Sulfiet is een conserveringsmiddel. Als we de druiven hebben geplukt dan gaan we de druiven persen oftewel pletten. Alles wat dan overblijft noemen wij “most”. Most zijn de schillen, beetje druivensap en de pitjes van de druiven. Om de “most” goed te houden gebruiken we sulfiet. Als je bijvoorbeeld een appel schilt dan wordt de appel na een kwartier bruin. Gooien wij hier dan sulfiet over of bijvoorbeeld citroensap dan blijft de appel goed. Met dit zelfde aspect hebben wij te maken met druiven. Er wordt namelijk van de geperste druiven wijn gemaakt en alles wat dan over blijft gaat in grote containers en daar gooit de wijnboer dan heel veel sulfiet overheen om de most bruikbaar te houden. Deze bulk containers worden dan vervoerd naar een ander land zoals bijvoorbeeld Duitsland, Denemarken of Nederland en hier wordt dan water bij gegooid en maken ze dan ook wijn van. Dit zijn veelal de goedkopere wijnen in de supermarkt.

“Een wijn zonder sulfiet bestaat niet”, dit is een spreuk die ik altijd gebruik, omdat dit ook echt zo is. Ook al gooit de wijnboer geen sulfiet over de druiven dan toch bevatten ze sulfieten. Deze sulfieten noemen ze dan natuurlijk sulfieten en deze komen uit de schillen van de druiven.

Tannines daar had ik ook ooit eens over gehoord en deze twee zoals bovengenoemde haalde ik altijd door elkaar. Tannines is het stroeve, het wrange wat je veelal proeft bij rode wijnen. Het is de bittere smaak die je proeft en dit vinden veel mensen lekker in een wijn en ik dus ook. Ze noemen tannines ook wel polyfenolen. Deze stoffen hebben invloed op de smaak, kleur en structuur van de wijn. Als je weer dezelfde appel neemt en je pakt het steeltje en je bijt erop dan proef je bijvoorbeeld ook tannines. In thee bijvoorbeeld zitten ook tannines. We kunnen ze ook onderscheiden in harde en zachte tannines. De harde komen uit de pitjes en steeltjes en de zachte van de houtopvoeding van het wijnvat en de schillen.

Nu we dit weten gaan we het even hebben over één van mijn favoriete wijnen die mooie zachte tannines heeft, Quinta Santa Eufemia Douro reserva. Een krachtpatser van een wijn voor slechts €14,50 maar met zijdezachte tannines. De druiven die worden gebruikt voor deze wijn zijn de Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Bastardo en Tinta Amarela. Portugal heeft zo’n 350 inheemse druivensoorten die de meeste van ons niet kennen. Ik ben brandweerman van beroep en houd van spanning en daarom vind ik Portugal ook zo’n tof land. Sommige druiven lijken veel op elkaar en hebben in Portugal een andere naam. Tinta Roriz is bijvoorbeeld de druif in het noorden van Portugal aan de Douro Vallei en in het zuiden van Portugal heet hij dan weer Aragonez. In Spanje hebben ze deze druif dan ook en dit in voor velen een bekende druivensoort en dat is de Tempranillo.

Schrijven is nooit zo mijn ding geweest en leren op school ook niet, maar als het over wijn gaat…..dan raak ik er niet over uitgesproken. Heb je interesse om een paar fantastische wijnen te proeven, kijk dan eens op www.wijnendruif.nl.

Bron: Wijnendruif.nl