Online Wijnhuis
Image default
Eten en drinken

Champagne, ook geschikt voor een proeverij

Champagne, de drank die perfect past bij feestelijke gelegenheden, maar niet alleen bij deze gelegenheden wordt champagne gedronken. Je drinkt het onder andere ook tijdens een heerlijk diner, bij het ontbijt, op een zomerse dag aan het water of thuis tijdens een champagne proeverij. Geniet met vrienden of familie van een samengesteld champagne proefpakket met daarin verschillende soorten champagne. In dit blog gaan we dieper in op het realiseren van succesvolle champagne proeverijen in huis.

De juiste atmosfeer

Een champagne proeverij begint met de juiste sfeer. Zet voldoende licht aan in huis, vermijd sterke geuren en zet een rustig achtergrondmuziekje op. Een goede sfeer draagt bij aan een geslaagde algehele beleving.

Verschillende champagnes en goede glazen

Zorg ervoor dat je verschillende soorten champagnes in huis hebt, zo ervaar je de verschillende stijlen en smaken. Van brut tot demi-sec, ontdek de verschillen in zoetheid, geur, kleur en aroma’s. Een mix van champagnes uit bekende en onbekende champagnehuizen voegt een extra verrassingselement toe. Een ander belangrijk aspect is de glazen, de juiste glazen maken het verschil. Kies voor slanke en tulpvormige glazen, hierin komen de bubbels het best tot hun recht. 

Beoordeel eerst met het oog en vervolgens met de mond

Start de beoordeling van de champagne met je ogen, kijk naar de kleur en de persistentie van de bubbels om deze te beoordelen. Vervolgens ga je verder naar de geur, waarbij je aroma’s zoals bloemen, fruit en toast ontdekt. Ten slotte proef je de champagne, waarbij je aandacht besteedt aan de balans tussen zoet, zuur en bubbels. Het beste is om te beginnen met de droge champagnes (brut) en dan vervolgens langzaam aan naar de zoetere champagnes te gaan. Deze overgang laat jou de verschillen tussen elke soort beter proeven en waarderen.

Combineer de champagnes bijpassende hapjes

Upgrade jouw proeverij door de champagne te matchen met zorgvuldig uitgekozen bijpassende hapjes. Denk hierbij aan oesters, lichte kazen, of sushi om de smaken te versterken en te verfrissen.

Schrijf je ontdekkingen op en deel deze met anderen 

Leg je indrukken vast op papier. Dit doe je door de kleur, geur, smaak en textuur van elke champagne te beschrijven. Schrijf hierbij echt op wat jij zelf ervaart. Dit helpt je bij het onthouden van je favorieten en het versterkt ook je proeverij vaardigheden. Champagne proeverijen zijn sociale gelegenheden, deel daarom je ontdekkingen en luister hoe anderen het hebben ervaren. Het delen van ontdekkingen voegt een extra element toe aan de proeverij en het is interessant om te weten hoe iedereen de bubbels op een unieke manier ervaart.

https://muselet.nl/