Online Wijnhuis
Image default
Aanbiedingen

Waarom zijn de prijzen van bier en wijn gestegen?

Waarom zijn de prijzen van bier en wijn gestegen?

Iedereen zal het de afgelopen maanden gemerkt hebben, de prijzen van zowel bier als wijn zijn flink gestegen in Nederland. Alcohol is de afgelopen maanden een stuk duurder geworden door de verschillende prijsverhogingen en accijnzen, maar waarom zijn deze prijsstijgingen doorgevoerd?

Alcohol gebruik in Nederland

Het alcohol gebruik in Nederland neemt al jaren gestaag toe en dit heeft effecten op de gezondheid. Na de verhoging van de alcohol leeftijd van 16 naar 18 jaar heeft de overheid nog meer ingegrepen om het alcohol gebruik te verminderen en soms zelfs te ontmoedigen. Met name jongeren kunnen wel makkelijk geraakt worden door de prijsstijgingen van alcohol accijnzen doordat het budget beperkter is. Aanbiedingen op bier en wijn zijn daarom ook vooral beperkt, zo kunnen supermarkten minder makkelijk stunten met prijzen op bier en wijn. Omdat bier en wijn het meest gedronken worden door Nederlanders is het effect hier ook het grootste.

Alcohol gebruik onder jongeren en studenten

Één van de belangrijkste redenen om de prijzen van bier en wijn te verhogen is het beperken val alcohol gebruik onder jongeren en studenten. Steeds meer jongeren drinken bier en wijn, dit komt ook door de populariteit van drankspelletjes onder deze doelgroep. Drankspelletjes zijn gezelschapsspellen waar alcohol bij wordt gedronken. In principe is hier niet mis mee denk bijvoorbeeld aan beerpong of andere bekende spellen. Echter, jongeren en studenten kunnen minder makkelijk de gevolgen van alcohol inzien.

Bier en wijn kopen over de grens

Doordat de prijzen op bier en wijn zijn verhoogd zijn er vele Nederlanders die de grens over trekken naar bijvoorbeeld Duitsland om daar hun inkopen te gaan doen. Dit heeft als resultaat dat de winkels in Nederland omzet mislopen. Echter is het wel zo dat wanneer jij een feestje wilt organiseren met verschillende bierspellen, je de inkopen beter kan doen in Duitsland aangezien dit heel wat geld kan schelen voor jouw feest.