Online Wijnhuis
Image default
Aanbiedingen

Wijn in jouw wijnkast

Nu je een vrijstaande wijnkoelkast of inbouw wijnklimaatkast hebt gekocht, wil je graag meer weten van wijn om deze zo goed mogelijk te bewaren. Hieronder lees je meer over wat wijn is, waar wijn van wordt gemaakt, waardoor wijn zo lekker is zoals die is en hoe het kan dat er zoveel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Wil je meer weten over wijnklimaatkasten? Klik dan hier.

 

Wat is wijn precies?

Wijn is een drankje dat alcohol bevat. Het is gemaakt van gefermenteerde druiven, waarbij gist de suiker in de druiven omzet naar ethanol en kooldioxide. Doordat er gebruik gemaakt wordt van verschillende soorten druiven en gisten ontstaat er een oneindige variatie in types wijn, mede door de ingewikkelde interacties van het proces wat wijn maakt met de biochemische ontwikkeling die de druif doormaakt. Hoe de wijn zal smaken wordt ook mede bepaald door de omgeving waar de druif groeit. Wijnen worden hierdoor vaak ook vernoemd naar het gebied waar de druif, waar de wijn van is gemaakt, groeit. Zoals Toscana, Bordeaux en Champagne. Dit schijnt wel een Europese traditie te zijn, want wijnen uit non-Europese landen worden vernoemd naar de druif waar de wijn van is gemaakt, denk aan Pinot Noir en Merlot.

 

De kleur van rosé, rode en witte wijn

Het meest bekende verschil van deze wijnen is de kleur, maar hoe komt dat nou? Hoe donkerder de kleur van de wijn, hoe langer het sap met de schil van de druif in aanraking is geweest. Bij rode wijn is dit dus lang, bij rosé kort en bij witte wijn niet. Bij de minder bekende oranje wijn (de donkere variant van witte wijn) is de wijn ook lang met de schil in aanraking geweest. De smaak van de wijn, zoet of droog, wordt hier niet door bepaald. 

 

Het opslaan van wijn

Koel en droog zijn de belangrijkste kenmerken om wijn lang te bewaren. Warmte, vibratie, licht, schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid bederven de wijn, zodra deze daarmee in contact komt. Een wijnklimaatkast is in staat om al deze aspecten te reguleren zodat je wijn lang op kwaliteit kunt bewaren, of zelfs verbeteren. Dit lukt het beste bij een temperatuur van 13 of 15 graden Celsius, aldus de experts. 

https://www.wijnklimaatkast.nl/