Online Wijnhuis
Image default
Wijn

Alles wat je moet weten over Pinot Grigio: een korte handleiding

Ben je op zoek naar een droge, fruitige wijn met een veelzijdig karakter? Probeer dan een een Pinot Grigio. De Pinot Grigio is een witte druivensoort gemaakt van druiven met een grijsachtige, wit rode en/of paarse schil. In het Frans ook wel ‘gris’ of ‘gray’. Zoals het verschil in de kleur van de schil staat de Grigio- en Gris-druiven erom bekend dat ze geen consistente kleur hebben. Ook vragen veel mensen zich af waarom een Pinot Grigio niet roder is. De kleur van de schil speelt geen rol in de kleur van de wijn omdat alleen het vlees van de druiven gebruikt wordt. 

Deze heldere wijn is een echte publieksfavoriet. Maar wat zijn de kenmerken van Pinot Grigio? In dit artikel lees je meer over de afkomst, voedingscombinaties en voornamelijk waarom een Pinot Grigio zeker het proberen waard is.

Aan welke regio heeft de Pinot Grigio zijn kenmerken te danken?

Net als de meeste wijnsoorten kun je Pinot Grigio over heel de wereld vinden. Voornamelijk komen deze wijnen uit Italië en Frankrijk. 

 

Italiaanse Pinot Grigio

We kunnen wel stellen dat Pinot Grigio dé witte wijn van Italië is. De kenmerken van de Pinot Grigio verschillen per regio. Kenmerkend voor alle wijnen is de heldere kleur en de zuurgraad. Met een smaakprofiel waarbij citroen, limoen en groene appel de boventoon hebben is het alsof je een glas verfrissende limonade drinkt. Natuurlijk wel wat minder zoet. Hét perfecte wijntje voor een warme zomerdag. 

 

Franse Pinot Gris

Je leest het goed. In Frankrijk staat de wijn bekend als Pinot Gris. Als we het hebben over de Pinot Grigio kenmerken dan is het niet te vergelijken met wijn uit Italië. Dezelfde druivensoort, andere kenmerken? Dat heeft te maken met de locatie. Deze wijnsoort wordt met name verbouwd in de Elzas, in de noordelijke regio van Frankrijk. De hoger gelegen wijngaarden krijgen veel zon ondanks dat het hier koeler is dan andere Franse gebieden. Het resultaat? Een hogere concentratie aan fruit. Deze wijn heeft een lagere zuurgraad. Laat je verrassen door hints van rijpe gele appel, perzik, peer en bij goed proeven kun je misschien tonen van honing, gember of kruiden proeven. Totaal andere smaakbeleving dan de Italiaanse Pinot Grigio. 

Waar kun je Pinot Grigio het beste bij drinken?

Ondanks dat de Pinot Grigio verschillende smaakprofielen passen de kenmerken bij de volgende spijs combinaties:

 

  • Antipasti; Antipasti staat bekend om romige kazen, zoute olijven en vleeswaren, zoete of zure vruchten. Dit smaakpallet is een goede match met deze wijn. Het zout bedwingt de zuurgraad wat de smaak in het eten en de wijn ten goede komt.

  • Kipgerechten; Probeer deze met de Franse Pinot Gris. De romige stijl van de wijn zorgen voor een ultieme smaakbeleving.

  • Schaaldieren; En dan in het bijzonder garnalen. Een beetje wijnkenner is bekend met de klassieke combinatie van lichte wijnen en eiwitten. Heb je garnalen met citroen en boter op het menu staan? Waan je in Italië door hier een glas Pinot Grigio bij te drinken. 

Wat echt kenmerkend is voor Pinot Grigio

Deze wijn heeft 3 karakteristieke kenmerken: gemakkelijk, knapperig en klassiek. Dit heeft iets meer uitleg nodig. Gemakkelijk in de vorm van toegankelijk. Je weet waar je aan begint bij het bestellen van een glas Pinot Grigio. Kenmerkend is het vrij eenvoudige smaakprofiel en heldere witte kleur. De wijn is knapperig, ook wel fris en verfrissend. De Pinot Grigio wordt vrijwel nooit gerijpt en daarmee niet romig is of zwaar aanvoelt. En als een van de meest populaire witte wijnen is het een echte klassieker. De druif en daarmee de wijn heeft een rijke geschiedenis en wordt wereldwijd verbouwd.

 

https://www.vinify.nl/druivensoorten/pinot-grigio