Online Wijnhuis
Image default
Wijn

Alles wat je moet weten over honingwijn

Honingwijn wint aan populariteit!

Mede? Wat is dat?

Mede, beter bekend als honingwijn, is een eeuwenoude drank die al lang voor bier en wijn bestond. Naar alle waarschijnlijkheid is het zelfs de oudste alcoholische drank ter wereld. In de loop der tijd raakte de populariteit van de honingwijn op de achtergrond. Maar, daar komst steeds meer verandering in. Het drankje, dat ontstaat uit een gistings van water en honing, wordt zowel koud als warm geserveerd.

Oneindig veel varianten!

De smaak van Mede is afhankelijk van heel wat factoren. In de eerste plaats wordt hij sterk beïnvloed door de honing die gebruikt wordt. Aangezien ook fruit, bloemen en kruiden kunnen worden toegevoegd, wordt ook mede door toevoegingen een divers smakenpalet gecreëerd. Tot slot zijn er nog verschillende technieken die door honingwijn-makers gebruikt worden om bepaalde smaken extra naar voren te laten komen. Het spreekt dus voor zich dat (net zoals bij bier en wijn) de mogelijkheden tot variëren eindeloos zijn. Geen voorstander van zoete dranken? Het zal je misschien verbazen maar Mede hoeft lang niet altijd zoet te zijn. Afhankelijk van toevoegingen en bewerkingen kan honingwijn dus ook droog of aards van smaak zijn.

De voordelen van een glas honingwijn…

Reeds in de oudheid waren mensen overtuigd van de helende werking van Mede. De Noorse vikingen noemden het niet voor niks de ‘godendrank’. Maar ook de dag van vandaag worden heel wat positieve eigenschappen toegeschreven aan honingwijn. Verschillende studies toonden aan dat de vikingen wel degelijk voordeel haalden uit hun godendrank. Een studie uit 2014 kwam met nieuwe, nog meer positieve inzichten. Het meest krachtige bestanddeel van honing zijn de melkzuurbacteriën. De studie liet zien dat deze bacteriën, onder invloed van het gistingsproces, zichzelf vermenigvuldigen van 100 miljoen per gram tot maar liefst 100 miljard per gram. Volgens wetenschappers is het daarom de drank bij uitstek om bacteriën die antibioticaresistent zijn te bestrijden.

Mede wint aan populariteit

Hoewel we Mede al lang vergeten waren, komt het de laatste jaren steeds meer terug op de voorgrond. Van Queen Elizabeth wisten we al langer dat ze met plezier een glaasje nuttigt. Maar het zijn vooral de razendpopulaire series als ‘Harry potter’ en ‘Game of Thrones’ die de honingwijn opnieuw onder de aandacht brachten. Daarnaast is het drankje 100% biologisch en glutenvrij. Het speelt daardoor in op de trends en behoeften van de laatste jaren. In de Verenigde Staten en Engeland kent Mede ondertussen een enorme opmars. Ook bij ons komen er steeds meer brouwers bij die inzetten op honingwijn. Weg met Gin Tonic? Mede zou zomaar de nieuwe hype op gebied van aperitief en cocktails kunnen worden.