Online Wijnhuis
Image default
Dienstverlening

Het verkennen van verschillende soorten bedradingssystemen die in woningen worden aangetroffen

Het bedradingssysteem van een woning vormt de basis van de elektriciteit en kan bepalen hoe veilig, efficiënt en gemoderniseerd een ruimte werkelijk is. Hoewel er tegenwoordig vele soorten bedradingssystemen in woningen worden aangetroffen, zijn enkele van de meest voorkomende onder meer knooppuntbedrading, Romex-draad, BX-kabel, gepantserde kabel (AC), en coaxiale kabel. Voor informatie over bedradingssystemen kunt u altijd terecht bij een elektricien in de buurt

Verbindingsbedrading

Verbindingsbedrading is een traditionele vorm van elektrische bedrading waarbij de kabels en draden worden samengevoegd door hun uiteinden te draaien of door connectoren te gebruiken, waarbij elk verbindingspunt wordt beveiligd met elektrisch isolerend tape. Dit type bedrading biedt een goedkope route naar stroomvoorziening door zijn eenvoud en installatiegemak. Knooppuntbedrading staat echter bekend als minder veilig dan andere bedradingssystemen, omdat zij blootgesteld is en na verloop van tijd aan corrosie onderhevig kan zijn.

Romex draad

Romex draad is steeds populairder geworden voor residentiële bedrading vanwege zijn flexibiliteit en duurzaamheid. Het bestaat uit twee of meer geïsoleerde geleidende draden die bij elkaar worden gehouden door een buitenkabel mantel, en wordt gebruikt om elektrische stroom van een krachtbron naar diverse stopcontacten en armaturen te voeren. Romex-draad is ontworpen om veilig en betrouwbaar te zijn, en gemakkelijk te installeren dankzij het eenvoudige ontwerp.

BX kabel

BX kabel (ook bekend als gepantserde kabel) bestaat uit twee of meer geïsoleerde geleidende draden omgeven door een metalen mantel. Dit type bedrading wordt vaak gebruikt in oudere woningen en biedt extra bescherming tegen kortsluiting of vonken. BX-kabel kan horizontaal, verticaal of onder een hoek worden geïnstalleerd en vereist gewoonlijk speciale connectoren om de draadeinden aan elkaar te bevestigen.

Gepantserde kabel (AC)

Gepantserde kabel (AC) is vergelijkbaar met BX-kabel in die zin dat hij bestaat uit twee of meer geïsoleerde geleidende draden met daaromheen een metalen mantel. AC is echter ontworpen om extra bescherming te bieden tegen schade door de dikkere en hardere buitenlaag. Het wordt vaak gebruikt in gebieden waar een verhoogd risico op fysieke schade bestaat, zoals zolders, kruipruimtes of kelders.