Online Wijnhuis
Horeca

Biologische wijn – tips en informatie over biologische wijnbouw

Biologische wijnen zijn wijnen die gemaakt zijn van druiven uit de biologische teelt. De belangstelling van klanten voor biologische wijnen neemt toe.

Iedereen die erover denkt om op dit gebied actief te worden, wordt geconfronteerd met de vraag wat er moet worden overwogen. Van afdichtingen tot specificaties en normen, er zijn tal van verschillende punten die hier een rol spelen.

De definitie van biologische wijn

In het kader van de definitie van biologische wijn doet zich de eerste moeilijkheid voor. Een wijn wordt als biologisch erkend wanneer hij het EU-biologielabel heeft gekregen. Het zegel geeft aan dat tijdens de productie van de wijn aan bepaalde eisen is voldaan. Dit begint met de selectie van de druivenrassen. In de biologische wijnbouw wordt er zorg voor gedragen om druivenrassen te gebruiken die bijzonder robuust zijn tegen ongedierte. Dit is te wijten aan het feit dat er geen pesticiden worden gebruikt in de biologische wijnbouw. Bovendien moeten de druivenrassen de laagst mogelijke eisen aan hun omgeving stellen. Het is inderdaad mogelijk om meststoffen te gebruiken. Dit geldt echter alleen voor minerale en organische meststoffen die zijn goedgekeurd voor de biologische wijnbouw.

Onthouding van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en pesticiden

In het kader van de productie van biologische wijn is het belangrijk te weten dat zowel genetische manipulatie als pesticiden volledig verboden zijn. De bescherming van planten door speciale pesticiden is alleen mogelijk binnen bepaalde grenzen. Wijnbouwers mogen bijvoorbeeld alleen gebruik maken van middelen die koper bevatten. Veel klanten zorgen er echter voor dat bij de aankoop van de wijnen deze agenten niet zijn gebruikt. De hoge eisen die aan de druivenrassen worden gesteld, zorgen er ook voor dat ze hun voedingsstoffen diep uit de bodem halen en de druiven een speciaal aroma geven. Degenen die een volledig biologische wijn willen aanbieden, moeten nog meer aspecten in overweging nemen. Het gaat niet alleen om de wijnstokken en de gebruikte pesticiden. Ook de actieve vermindering van de energie-input is een punt van aandacht.

Overzicht van de kenmerken voor de teelt van biologische wijn

Wijnmakers die nadenken over het verbouwen en produceren van biologische wijn worden geconfronteerd met een veelheid aan specificaties waaraan moet worden voldaan. De belangrijkste kenmerken zijn: Gewasbescherming uitsluitend met versterkende middelen op biologische basis Gebruik van minerale of organische meststoffen Aanleg van uitgestrekte ecosystemen voor de natuurlijke ontwikkeling van de wijnstokken Onthouding van genetische manipulatie Aanplant van planten om de wijnstokken te beschermen

Het probleem met ongedierte in de teelt van biologische wijn

Een probleem waar wijnmakers mee te maken hebben bij de productie van biologische wijn is de plaag. Meeldauw is een probleem in de wijnbouw, dat ook in de biologische landbouw gevolgen kan hebben voor de wijnstokken. In dit geval mogen biologische wijnboeren zowel zwavel als koper gebruiken in de strijd tegen meeldauw. In dit geval zijn de specificaties echter veel lager in termen van hoeveelheid. Het is belangrijk om de wijnstokken de mogelijkheid te geven om een hoge stroom van lucht en licht te krijgen. Met zonlicht is de kans op het weghouden van meeldauw van de wijnstokken veel groter. Ook andere plagen, zoals bessenmotten, kunnen gemakkelijk worden verwijderd zonder gebruik te maken van chemicaliën. Biologische wijnmakers gebruiken bijvoorbeeld feromonen voor dit doel. Een blik op de zegels van biologische wijn.

Voor kopers zijn de zegels op de wijnen een belangrijke aanwijzing om meer over de wijn te weten te komen. Er zijn verschillende keurmerken voor biologische wijnen die kunnen worden toegekend. Het bio-etiket van de EU is de basis voor een biologische wijn. Afhankelijk van de zegels die een wijnmaker voor zijn wijnen wil hebben, kunnen ook de eisen die aan de teelt en de productie worden gesteld, sterk verschillen.

 

 

 

Advertorial:

Wil jij ook hoger in Google komen?

Online marketing bureau Adbull is de specialist op het gebied van SEO en linkbuilding. We laten graag gratis en geheel vrijblijvend zien wat we kunnen! Vraag direct de Gratis SEO Analyse t.w.v. € 249,- aan. ** Voor webdesigners en marketingbureaus bieden we onze linkbuilding diensten ook white label aan. **

www.adbull.nl