Online Wijnhuis
Image default
Dienstverlening

Plantenwand

Een plantenwand, ook wel levende muren of verticale tuinen genoemd zijn de laatste jaren een opkomende nieuwe trend in bebouwde omgevingen geworden. Het integreren van levende natuur in stedelijke omgevingen ziet er niet alleen veel uitnodigender uit, maar heeft ook een aantal andere voordelen en doelen. Plantenwanden zijn verticale constructies waaraan verschillende soorten planten of ander groen zijn bevestigd. Het groen wordt vaak geplant in een groeimedium dat bestaat uit aarde, steen of water. Omdat de muren levende planten bevatten, zijn ze meestal voorzien van ingebouwde irrigatiesystemen.

 

Groene muren op gevels

Groene muren verschillen van gevels, die je vaak tegen de buitenmuren van gebouwen ziet opklimmen en ze als structurele ondersteuning gebruiken. Bij groene muren zit het groeimedium op het oppervlak of de structuur van de muur, terwijl gevels in de grond geworteld zijn. Bovendien kan het lang duren voordat het groen van gevels voldoende groeit om een ​​hele muur te bedekken, terwijl groene muren ook voorgegroeid kunnen zijn.

 

Groene wanden

Slimme en actieve groene muren lijken vaak op conventionele groene muren, maar dienen door het gebruik van kunstmatige intelligentie en technologie meer doelen. De kenmerken van een slimme levende muur kunnen worden geautomatiseerd en bewaakt, waardoor de effecten worden versterkt. Naast de visuele en biofiele voordelen van alle groene wanden, kunnen slimme en actieve groene wanden natuurlijke luchtzuivering en bevochtiging bieden dankzij de combinatie van verbeterde luchtcirculatie, gespecialiseerd groeimedium en technologie.

Er zijn veel voordelen aan het hebben van groene muren die een ruimte opfleuren. Allereerst kunnen de visuele voordelen van de plantenwand niet worden genegeerd. De in het oog springende stukken kunnen een grote impact hebben op het decoreren van een stedelijke omgeving gemaakt van beton en bakstenen, en bieden zo alternatieven voor stadslandbouw, tuinieren en binnenhuisarchitectuur. 

Levende muren kunnen ons gelukkiger en productiever maken, omdat ze een beroep doen op onze aangeboren behoefte om in de buurt van de natuur te zijn. Door natuurlijke elementen naar plaatsen te brengen waar ze over het algemeen niet te zien zijn, wordt onze stemming verbeterd, waardoor we alerter en opgewekter worden. Dit concept wordt ook wel biofilie genoemd.

Voor meer informatie bezoekt u de website van plantenman.nl