Online Wijnhuis
Image default
Sport

Tijgernoten koken voor een grote visvangst

Voor een niet visser klinkt het vissen met tijgernoten behoorlijk raar. Door de grote bekendheid van de noten van Duyvis leidt dit nogal eens tot verwarring. Er zijn zelfs beginnende vissers die daadwerkelijk met een Duyvis tijgernoot zijn gaan vissen, omdat de geruchten zijn dat ze goed kunnen vangen. Bij verder onderzoekt blijkt het echter een noot-soort te zijn die beperkt verkrijgbaar is en beperkt bij de hengelsport winkel. En deze noot is echter wel bijzonder geliefd bij de karper en de karpervissen. 

De tijgernoot is een noot met een behoorlijk hoog suikergehalte. Zeker in de warme zomermaanden kan dit zoete snoepje behoorlijk wat karper verleiden om op de kant te komen. Zeker wanneer er goed mee gevoerd is of deze worden aangeboden op een bedje van hemp. De vangkracht kan dan ongeëvenaard zijn met bijvoorbeeld boilies. Enkele andere bijkomende voordelen is dat de bijvangsten van brasem in veel wateren een stuk lager is. De relatief harde noot is moeilijker te kraken voor brasem en ook zeelt, waardoor de kans op bijvangsten afneemt. En ook meerkoeten, een plaag op steeds meet wateren, weten op zich wel raadt met de noten, maar zijn relatief lang bezig om de hele noot op te krijgen. Door deze lange tijd is de interesse na verloop van tijd een stuk minder en zal een voerstek niet snel leeggegeten zijn voordat de karper zijn aantrede kan doen. 

Het goed krijgen van de tijgernoten is echter minder makkelijker dan gezegd. De noot wordt in de hengelsport winkel vaak aangeboden in gedroogde vorm. Door goede bereiding houdt je mooi aas over, maar dit wil niet iedereen lukken. Het beste resultaat behaal je door de noot 24 tot 48 uur te laten weken. Hiermee wordt de buitenkant van de noot een stuk zachter voordat het kookproces kan starten. Hierbij worden de noten afgespoeld en in schoon water gezet voor het koken. Het koken duurt 30 tot 45 minuten voordat de buitenkant van de noot verder voldoende poreus wordt om water op te nemen. Na de kook kunnen eventuele smaakmakers worden toegevoegd. Dan is het zaak om de noten in een zeer schone emmer te bewaren in het kookvocht. Als er viezigheid in de emmer zit, dan is het gisten van de noten ontzettend lastig. En juist in dit proces komt de echte kwaliteit van de noot naar boven. Na een dag of twee vorm er zich een slijmlaag die uiterst zoet is. De karpers zijn hier gek op. Uiteindelijk lijkt het een soort behanglijn te worden waarbij de noten samengeklonterd raken. Wel handig om eventueel handschoentjes in je tacklebox mee te nemen, voordat al je spullen onder zitten. Dat is het moment dat de noten ideaal ingezet kunnen worden of is het tijd om in te vriezen voor het moment dat je gaat vissen.. Succes

https://www.sportvisgigant.nl/