Online Wijnhuis
Image default
Bedrijven

Droge witte wijn: de meest gedronken witte wijn

Droge witte wijn is de meest gedronken witte wijn. De Chardonnay en de Sauvignon Blanc zijn daarin de bekendste soorten. Maar wat maakt een droge witte wijn nou droog? Welke soorten droge witte wijn zijn er zoal naast de bovengenoemde? En hoe kunt u deze wijn het beste bewaren? Aan het eind van dit artikel heeft u antwoord al op deze vragen.

Wanneer is een wijn nu precies droog?

Of een wijn droog of zoet is, heeft te maken met het suikergehalte. Bij een droge witte wijn worden alle suikers omgezet in alcohol. Bij een zoete witte wijn blijven er nog veel suikers over, wat het dus zoet maakt. Bij een droge wijn zijn er dus maar weinig rietsuikers. Heel eenvoudig eigenlijk.

 

Droge witte wijn kenmerken

Omdat een droge wijn dus minder suikers bevat, is deze wijnsoort dus ook niet zoet. Veel mensen vinden een droog wijntje ook wel wat zuur. De wijnen bevatten veel tannines, waardoor uw mond na het drinken ‘droog’ aanvoelt. Een droog wit wijntje past echt perfect bij ‘lichte’ gerechten als pasta’s en visgerechten.

 

5 soorten droge witte wijn

Er zijn vele soorten droge witte wijn. We lichten er een 5 voor u uit:

 

  • Sauvignon Blanc
  • Chardonnay
  • Albariño
  • Gewürztraminer
  • Champagne

 

Sauvignon Blanc

We noemden al de Sauvignon Blanc. Deze wijn is een van de droogste en knapperigste wijnen. De magere, schone wijn is vaak kruidachtig van smaak en heeft een goed uitgebalanceerde zuurgraad en daarbij ook onderliggende vruchten. Over de hele wereld wordt de Sauvignon Blanc geteeld. Een paar belangrijke teeltgebieden zijn onder meer Bordeaux, Nieuw-Zeeland, de Loire Vallei, Zuid-Afrika, Oostenrijk, Californië en Washington.

 

Chardonnay

In Frankrijk staat de Bourgondische regio om zijn uitstekende Chardonnay wijnen. Dat komt omdat de Franse Chablis namelijk puur van de druif wordt gemaakt. Wijnen uit deze regio zijn rijk aan smaken van citrusvruchten en vuursteen.

 

Albariño

De Albariño is een droge Spaanse witte wijn. Het is te herkennen aan heldere zuren en smaken van citrusvruchten. Schenk vooral eens een glaasje in bij een gerecht met zeevruchten.

 

Gewürztraminer

Dit is een kruidige, aromatische witte wijn. Duitsland en de Elzas zijn gespecialiseerd in dit soort wijnen. U kunt ook goede voorbeelden vinden uit Nieuw-Zeeland, Oregon en Californië. Niet alle Gewürztraminers zijn overigens droog te noemen. Wanneer u wel echt op zoek bent naar een droge versie, kies dan voor een Duitse trocken- of halbtrocken.

 

Champagne

Tot slot Champagne. Champagne, en de mousserende wijnen in de rest van de wereld, inderdaad een soort droge wijn. Hoewel dus veel Champagnes droog zijn, heeft de regio zijn eigen zoetheid classificatie.

 

Droge witte wijn bewaren

Een geopende fles droge witte wijn kunt u tot maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren. Wel kan het zijn dat u bij bepaalde merken witte wijnen na een dag al verschil proeft. Dat houdt niet in dat de wijn in kwestie niet meer goed is, maar u zult wel merken dat de frisse en fruitige smaak vermindert. Wanneer u witte wijn langer dan een week gaat bewaren, dan zult u zien dat deze een zure smaak krijgen.