Online Wijnhuis
Image default
Bedrijven

Minder elektriciteit gebruiken? Hier een aantal tips van een elektricien

 De meeste consumenten weten maar weinig over het stroomverbruik van hun woning. De elektricien heeft daar wel verstand van. Hij krijgt vaak vragen van consumenten op welke manier zij hun elektriciteitsverbruik omlaag kunnen krijgen. Verrassend genoeg is dat heel eenvoudig. Technische kennis is voor het opvolgen van deze tips niet nodig. Elektriciteit besparen is gewoon een kwestie van gezond nadenken en je ogen goed open houden als je nieuwe elektrische apparaten gaat aanschaffen. Op apparaten die je voorlopig nog wel blijft gebruiken kun je besparen door ze op timers aan te sluiten.

Koop energiezuinige verlichting

De gewone peertjes zijn inmiddels al een aantal jaren niet meer te koop in de winkels. Maar er is nog genoeg verlichting te koop met een hoog energiegebruik. Je kunt die vrijwel altijd vervangen door LED verlichting. Dat scheelt wel 3 tot 30 keer in het energieverbruik. Een LED lamp is natuurlijk wel veel duurder dan een ouderwetse energievretende lamp. Maar het energieverbruik van een LED lamp is zo laag en de levensduur zo groot, dat je het prijsverschil in de loop van de jaren gemakkelijk terugverdient door een lagere energierekening. Daarnaast is de kwaliteit van LED-licht beter dan van een oude lamp. 

Gebruik een thermostaat en timers

De verwarmingsinstallatie is altijd een grote kostenpost, of je nu elektrisch of met gas verwarmt. Door de verwarming aan te sluiten op een thermostaat voorkom je ten eerste dat het te warm wordt in de woning. Een thermostaat zorgt er ook voor dat het in de woning niet warm is als je slaapt of naar het werk bent. Met een thermostaat is dus heel veel geld te besparen. Timers kunnen het stroomverbruik ook flink omlaag brengen. Dat heeft het meeste effect bij apparaten die veel stroom verbruiken of die aan staan zonder noodzaak.

Vervang apparaten door energiezuinige types

Veel apparaten die in de huishouding worden gebruikt gaan naarmate ze ouder worden meer stroom verbruiken. Dat is met name zo voor koelkasten en vriezers. Als je deze apparaten vervangt door energiezuinige alternatieven scheelt dat soms meer dan de helft in het stroomverbruik. Andere dure apparaten zijn de wasautomaat, de wasdroger en de vaatwasser. Op de wasdroger is ook veel te besparen door het wasgoed bij mooi weer buiten te laten drogen. Je kan ook flink wat stroom besparen door deze elektrisch dure apparaten alleen te gebruiken als ze helemaal zijn volgepakt met wasgoed of vaat.